Jeugdwerk nieuws Jeugdwerk nieuws

 
Verhalen en verslagen van het Jeugdkamp 2019 “SAMEN STERK” Verhalen en verslagen van het Jeugdkamp 2019 “SAMEN STERK”

Het eerste verhaal van Mauro tijdens het kamp. Er volgden er nog vele!
Hoe bereid je een hert in het wild of thuis?
Je zoekt naar een giftige paddestoel.
Daar haal je het gif uit.
Dat doe je op een pijl en schiet op een hert, want het is dan vers.
Je haalt het gif er uit door het te verdampen.
Je legt het op een lange tafel en wrijft de kruiden er in.
Die kruiden zijn: knoflook/runderkruiden.
Het vlees snijd je in stukken die je in de pan legt.


Verslagen door de kinderen

Zaterdag overdag (en avond) door Dennis Witter
We werden wakker gemaakt onder het genot van iets wat luidruchtige pannen- en pottendeksels. En de leiding die dat deed, vond het ook nog nodig om hierbij te schreeuwen. Oranje moest de tafel dekken, en uiteraard ook weer afruimen. Toen alles klaar was kwam de feestmachine er weer bij. We hebben ervoor gezorgd dat het geluid het ging doen. Nou, en dat deed het hoor. 
Vervolgens gingen we een spel doen. Dat heette ‘Fort Boyard’. Dit was erg grappig. Er waren 10 spellen. Er waren ook 10 sleutels. Hoe meer sleutels je had, hoe maar kans je had om het kistje te openen. Welke spellen dat waren is niet relevant. Behalve 1 spel, het ‘De sleutel is verstopt in het bos en zoek hem’ spel. Dat zou natuurlijk onbegonnen werk zijn en daarom was er gelukkig een aanwijzing: ‘Zoek aan de linkerkant van het bos bij een omgevallen boom.’ Deze hint was natuurlijk niet zo sterk, want er lagen een stuk of tien omgevallen bomen in het bos. Wat ik al dacht, aangezien dat spel het moeilijkst was, was dat het kaartje dat daar verstopt lag wel de goeie moest zijn. En ja hoor, het was de goeie en raadt eens wie hem NIET gevonden had... Helemaal goed, ons groepje (blauw). Wij waren de enige die de sleutel niet gevonden hadden. Gelukkig konden we uiteindelijk toch ons kistje open maken doordat ons werd verteld waar ons kaartje verstopt lag. En wat zat er in het kistje? Skittles! 
Het tweede spel zou vlaggenroof zijn, maar omdat de wolken hoge noot hadden, werd dat hem even niet. We zouden het uitstellen tot zondag. 
Ondertussen was het al wat later geworden en het avondeten deed zijn intrede. Spareribs, saté, en varkensvlees van de barbecue gebakken door: Arco en Arie. Het was erg lekker, daarvoor nog dank. 
Vervolgens het kampvuur. Lekker warm. Na een tijdje werd ons verteld dat we het licht-haven-spel gingen doen. Deze hebben we (natuurlijk) niet gewonnen (we waren laatste). Het was wel leuk en daar gaat het tenslotte om. Vervolgens gingen we weer lekker bij het kampvuur zitten om in de mooie, heldere en warme vlammen te kijken. En natuurlijk marshmallows te roosteren. En ja, toen kwam toch echt dat ene zinnetje. Dames en heren, jullie gaan naar bed. Dus toen moesten we naar bed toe gaan. Het duurde even (erg lang) voordat het stil genoeg was om te gaan slapen. Ik ging om 01:00 uur slapen. Dit was nog best vroeg als je bedenkt dat sommige mensen überhaupt niet geslapen hebben. 
Ik hoop dat jullie/u een beeld hebben/heeft gekregen over wat we op het kamp hebben gedaan.
Met de vermoeide groeten van Dennis Witter.

Zaterdagavond door Mirthe Breedveld en Eva de Vries
Eerst gingen we eten en we aten iets lekkers namelijk spareribs, aardappeltjes, een kipstokje met saté en varkenswangen. En daarna had de blauwe groep corvee en de andere hadden vrije tijd, en we zaten met heel veel in de speelkamer en daar deden we tafeltennis en ook een paar kinderen deden voetbal tafelen. Toen de vrije tijd voorbij was, gingen we naar de live uitzending kijken van de dodenherdenking, en toen waren we 2 minuten stil. Nadat we 2 minuten stil waren geweest, gingen we verder naar 
Bijbelstudie toe. We gingen eerst met Bijbelstudie het kamplied zingen ‘Hè doe je mee’ en nog een ander liedje ‘Hou je aan de regels’. En natuurlijk gingen we verder aan het toneelstukje, het gaat over de Feestmachine. En toen ging Nanette een boek lezen ‘niemand zoals jij’ en daarmee deden we bingo. Je moest tweetallen maken en dan kreeg je een kaartje, daar stonden 3 foto’s op en een paar woorden en als die foto of dat ene woord voorkwam, moest je dat onderstrepen en als je alle aktes vol had riep je bingo en kreeg je een spekkie. En toen het spel klaar was gingen we rondom het toen mochten we marshmallows bakken en als die goed was, kon je er een koekje op doen en dat was heeel lekker! Toen gingen we een heel leuk spel doen: Lichthaven-spel. Jullie vragen je zeker af wat dat voor spel is. Je krijgt een kaart, daar staat een haven op en een soort van lichtafbeelding. Er zaten leidingen en een lichtje in het bos, het was heel donker. De leidingen moesten een Krul of handtekening hebben dat je daar bent geweest, maar er was ook een piraat in het bos. Die kon een Krul of handtekening door krassen, dus dan moest je weer terug naar het licht. Maar er was ook één iemand die geen licht had, dus dat was heel moeilijk en toen heeft rood gewonnen. Toen gingen we nog even bij het kampvuur opwarmen, toen gingen we om 12 uur ’s nachts naar onze kamers. Toen kon je nog douchen als je wou, je kon even in de speelkamer spelen en daarna gingen we nog even praten en toen probeerden we te slapen.
Groetjes, Eva de Vries en Mirthe Breedveld.

Zondag overdag door Rebecca en Daniëlle de Sterke
Als we zijn opgestaan, gingen we inpakken.
Dan worden we geroepen om te ontbijten.
We aten croissants en een eitje, boterhammen kon er ook bij.
Toen hadden we vrije tijd en gingen tafelen en schommelen.
Na de vrije tijd hadden we een kerkdienst in de grote zaal, soms gingen we iets doen en soms werd er verteld.
Er was spel na de kerkdienst: 3 onderdelen: voetbal, touwtrekken en kubb. 
Toen was de lunch: soep en broodje knakworst.
Groepsfoto was aan de beurt.
Vlaggenroof, dat was het laatste: 5 vlaggen hingen aan een lijntje, je moest van ieder groepje een vlag verzamelen. 
De spullen waren in het karretje geladen en nu gingen we naar huis. En de rit duurde wel lang.
Het was een leuk kamp. Van Rebecca en Daniëlle


Verslag Jeugdkamp door de leiding

Vrijdag door Daan de Zwart
Vrijdag half 12 was het zover, de kinderen van groep 5 tot klas 2 gingen op kamp. Even afscheid nemen van de ouders en de tassen inladen, en in de auto op weg naar kamp. In de auto begon de kampsfeer al en werd er na het maken van een hele lange rebus duidelijk in welk kleur groepje je zat. 
We werden na een uur rijden afgezet in een bos en begonnen gelijk met het eerste spel: een ‘oriënteringsrun’. Nadat er uitgelegd was wat de bedoeling was, werden we in groepjes op weg gestuurd het bos in. Met alleen een kaart en een kompas moesten we verschillende punten vinden voordat we de weg naar ons kamphuis moesten zoeken. Dit was makkelijker te maken door lief aan de leiding te vragen of toch Google maps er even bij gepakt kon worden, maar dat zorgde er niet voor dat de lange tocht korter ging duren… anderhalf uur lopen was gelijk een goed begin voor het kamp!
Na zo’n uitputtend spel werden we gelukkig verrast met kinderchampagne en… Taart! Omdat het de 20ste keer kamp was, moest dit gevierd worden natuurlijk. Er was een enorme taart gebakken waar we met zijn allen makkelijk van konden eten, er was zelfs nog meer dan genoeg over.
Toen werd het spannend, ook al had je na zo’n taart geen honger meer, vannacht moest er wel snoep gegeten worden! Dat snoep moest eerst door de tassencontrole en die waren erg streng. Dat dachten ze tenminste, want toen ze hoorden hoeveel snoep er door de controle was gekomen, waren ze niet meer zo tevreden met hun werk.
Na wat vrije tijd gingen we eten, patat met shoarma zelfs. Dat kon haast niet beter…
Na het eten was het tijd voor Bijbelstudie. Je moest met je groepje een brug bouwen van ijsstokjes, punaises en touw. Het doel hier was om Samen Sterk te zijn en dus samen te werken. Niet alle bruggen waren even succesvol, maar een paar waren sterk genoeg om toch een paar bekers met water te houden.
Na de Bijbelstudie gingen we naar buiten om een spel te doen, helaas was het weer te slecht om dat spel te doen en gingen de kinderen van groep 7 en jonger terug naar binnen om daar in de speelkamer en of op eigen kamer te spelen. De oudere kinderen bleven buiten in de partytent en hebben hun keel schor gezongen met kampliedjes.
Toen het voor de jongere kinderen tijd was om naar bed te gaan, hebben de oudere nog een spel gedaan. Een escaperoom, de jongens tegen de meiden. Met vage aanwijzingen moest je door het kamphuis heen stukjes zoeken die samen een vierkant vormden. Overal werd gezocht en uiteindelijk werd het duidelijk dat de meiden als groep een stuk slimmer waren dan de jongens, en hebben ze ruim gewonnen.
Nu ging de rest naar bed, maar tijd voor slapen was het nog lang niet…

Zaterdagavond door Gerrit van der Perk
Na het heerlijke eten dat door de keukenprinsen en -prinsessen was bereid, werden de voorbereidingen voor het kampvuur in gang gezet en haastten de groepen blauw en roze zich naar de keuken om alles weer netjes af te ruimen en af te wassen en hadden de overige groepen even tijd voor zichzelf. Omdat het 4 mei is, hebben we natuurlijk ook hier wat tijd aan besteed en zijn we 2 minuten stil geweest om slachtoffers van de oorlog te herdenken. Hierna was er nog tijd voor meer zaken die waren voorbereid door de Bijbelstudie groep. Ondertussen werden de nodige voorbereidingen voor het Lichthaven-spel getroffen, echter konden we voor we dit spel zouden gaan spelen nog even aanschuiven bij een mooi groot kampvuur waar we heerlijke marshmallows konden roosteren boven een heerlijk verwarmend vuur, wat ook wel nodig was want de temperaturen begonnen inmiddels al weer aardig te dalen. Na deze lekkere snack hadden we inmiddels voldoende energie om met het Lichthaven-spel te starten. Bij dit spel moeten de groepen lichtsignalen in het inmiddels pikdonkere bos zien te vinden en herkennen. Ook moeten ze oppassen voor de piraat die hen voor de voet kan lopen wat het spel nog moeilijker maakt. De rode groep wist echter het snelst alle juiste lichtsignalen te vinden. Nadat iedereen weer een beetje was opgewarmd bij het kampvuur was het tijd om naar bed te gaan, echter bleef het zoals behoort nog lang onrustig in het Kamphuis. De leiding had hierdoor nog tijd om de dag even door te nemen en af te sluiten. Kortom het einde aan een lange, soms wat koude, gezellige, leuke, goede, vermoeiende kampdag, echter waren er nog voldoende jongelui die er voor zorgden dat het nog lang onrustig bleef.

Zondag overdag door Timon Huisman
Zondag begon de dag voor de meeste kinderen om half 9 (behalve voor het groepje dat de tafels moest dekken). Dit was iets later dan de dag ervoor dus iedereen was wat fitter. Toen iedereen aan tafel zat, hebben we gegeten van een luxe ontbijt met onder andere croissantjes en gekookte eieren. We hadden ook een jarige in ons midden, namelijk Daan de Zwart. Hij werd verrast met een taartje in zijn gezicht (en ook een taartje op een bordje), ook werd er gezongen voor hem. Nadat we van dit ontbijt hadden genoten en de corvee was gedaan, was het tijd voor de kerkdienst. In de kerkdienst werd het thema “Samen Sterk” nog eens benadrukt door verschillende sketches, liederen en de “preek” geleid door Albert. Deze “preek” ging over dat God de opdracht gaf aan Noach om een ark te bouwen, dit deed hij door de kracht van God en waarschijnlijk met zijn zoons, dus ze waren samen sterk. Buiten hebben wij nog met een lint laten zien hoe groot de ark was. De dienst werd afgesloten door met je groepje samen te bidden. Doordat alles een beetje uitgelopen was, moest het 3 kampspel na de kerkdienst ingekort worden, desalniettemin was dit een succes. De kinderen hebben lekker een potje voetbal gespeeld, touw getrokken tegen elkaar en een potje kubb gespeeld. Na dit spel was het weer tijd om wat energie erbij te krijgen, dit gebeurde door een maaltijd van soep en broodjes knakworst. De maaltijd was voorbij en het was alweer tijd voor het laatste spel. Dit zou eigenlijk het douanespel zijn, maar omdat het “klassieke” vlaggenroof zaterdag er niet van was gekomen, moest dit natuurlijk nog wel op zondag gebeuren. Het douanespel verviel dus en we gingen vlaggenroof spelen, uiteindelijk werd het groepje van Rick uitgeroepen tot winnaar, ondanks dat vele kinderen hem verdachten van vals spelen. De kinderen hadden uiteraard dorst gekregen van dit spel en konden dus even drinken, waarna het vervolgens alweer tijd was om richting Nieuw-Lekkerland te gaan. Eenmaal in Nieuw-Lekkerland aangekomen, moesten de oogjes nog open blijven voor de kerkdienst. De kerkdienst ging over de eensgezindheid in de kerk, dat we samen God prijzen en lof brengen. Tijdens de kerkdienst is ook het kamplied gezongen, wat we geoefend hadden in Otterlo. Nadat de kerkdienst was afgelopen, konden de kinderen naar huis en waarschijnlijk hun bed in duiken.

Zondagavond door Nanette Damsteegt
Wat gaat de tijd toch snel! Van al dat rennen in het bos, sprongen we met zijn allen vermoeid in de auto. De auto op weg naar huis. De auto’s zaten vol met zingende, slapende, zeurende en snoep etende kinderen die enthousiast terugkeken op een tof weekend. Maar... het kamp was nog niet helemaal afgelopen. In de kerk gingen we namelijk veel toffe verhalen vertellen aan de papa’s en mama’s. We hebben alle tijd benut in Otterlo, we kwamen namelijk stipt omstreeks kerktijd bij de kerk aan. Blije ouders en andere belangstellenden stonden ons hier op te wachten, benieuwd naar alle verhalen.
De dienst begon met een knaller. Werkelijk een knaller, aangezien de feestmachine eindelijk helemaal werkte waardoor de confetti door de lucht vloog. Iedereen schrok zich een hoedje, maar was ook meteen helemaal wakker voor de rest van de kerkdienst.
Albert nam ons mee door het weekend. Hoe fantastisch we alles beleefd hebben, hoe droog en koud we het uiteindelijk hebben gehad en hoe moe we allemaal zijn. Kortom, een leuke samenvatting van een tof weekend. 
De dominee nam ons mee door de feiten rondom het samen sterk zijn. Samen hebben we een mooi kamp gehad, samen komen we verder dan alleen. ‘Samen sterk’, het thema en de conclusie van kamp 2019.
Toen de kerkdienst afgelopen was werden alle slaapzakken, knuffels, overgebleven snoepjes en tassen uit de karren getrokken. Iedereen kon lekker naar huis, zijn bedje in. 
Slaaplekker allemaal, en tot volgend jaar!
De hartelijke groeten en een dikke nachtzoen, Nanette.

                                                                                                                      
 
20 jaar Jeugdkamp Gereformeerde kerk Nieuw-Lekkerland
                                                                                                                       
Verhaal van Nellie Erkelens

Ja, alweer 20 jaar bestaat ons jeugdkamp.
Ooit begonnen als afsluiting van het seizoen van de jeugdclubs.
Nu een op zichzelf staand onderdeel. Natuurlijk allereerst van de clubs, maar daarnaast ook van vriendjes en vriendinnetjes van de clubkinderen, neefjes en nichtjes van de kinderen en de leiding.
 
In die 20 jaar is er wel iets veranderd maar de grote lijnen zijn gebleven, zoals thema zoeken, kampliedje erbij, Bijbelstudiegroep vindt onderwerpen in de Bijbel hierover en de Sport- & Spelgroep spellen die erbij passen en keukenploeg past het eten aan.
Voorbeeld: thema Schatgraven. Als piraten gekleed, schat zoeken in en om het kamphuis, schatten in de Bijbel en stoer eten.
 
Wat is er verandert? Alles gaat digitaal en daarom ook snel en makkelijker, o.a. een kampliedje vinden en het via de beamer laten horen en meezingen.
Maar de meeste spellen blijven terugkomen, zoals het douanespel en/ of vlaggenroof.
 
In de loop van de jaren hebben we verschillende kamphuizen gehad. We zijn o.a. in Eersel, Helvoirt, Westelbeers, Goirle, Steensel geweest. Iedere keer ergens anders omdat het kamphuis te klein werd of juist te groot of omdat het bos geen mogelijkheid meer had. Soms was een verandering een verbetering en soms ook weer niet.
 
Al die 20 keer mochten Sonja en ik deel uitmaken van de leiding. Dit was de ene keer makkelijker dan de andere keer, maar we kregen er zoveel voor terug. Vriendschappen met de leiding onderling maar ook met de kinderen, die je nog steeds begroeten. 

Ook als er na weer een intensief kampweekend een kind naar je toekomt en zegt “dit was het gaafste kamp wat ik meegemaakt heb”, breekt je hart en dan weet je: volgend jaar weer.

Thema’s als Lef!, Alles is liefde, Lord of Lords en Zwart/wit geven aan hoe divers de thema’s waren en dus ieder jaar opnieuw een uitdaging om mooie spellen te verzinnen of om bestaande om te zetten naar het thema.
Voor de Bijbelstudie lag die uitdaging bij hoe we de kinderen het geloof/ Gods liefde voor ons konden overbrengen aan de hand van het thema.
Ook de kookploeg kon er wat van. Pannenkoeken, rijsttafels, een barbecue, alles kwam voorbij. Een vergeet niet de grote stapels boterhammen die er gesmeerd zijn in die 20 jaar.

Wat een feest was deze 20ste keer.

Het thema ‘Samen Sterk’ kwam al in de voorbereidingen tot zijn recht. We kregen assistentie van 5 juniorenleiding, jongeren die als kind mee geweest waren op kamp en het zo fantastisch vonden dat ze mee wilden als leiding. 
Daar wij de regel hebben dat je minstens 18 jaar moet zijn en er een plaatsje vrij komt, was het wel even wachten voor hen.
Daarom nu als juniorenleiding om te laten zien hoe het is als leiding: 2 bij de Bijbelstudie en 3 bij Sport & Spel. Creativiteit ten top. 
Mede hierdoor waren de voorbereidingsgroepen zo groot dat we per onderdeel niet allemaal iets hoefden te doen. Dus konden genieten van de voorbereidingen en speciale feestdingen bedenken.
Zoals een taart en champagne (kindervariatie natuurlijk) en het zorgen voor een grote groep kinderen voor een mega feestweekend. Nou dat is gelukt, wel 52 kinderen en 20 man-/ vrouwleiding is 72 mensen.

Nieuwsgierig hoe het is uitgepakt op het kamp, lees dan de verslagen hierboven.
 
Tot slot wil ik alle leiding die deze 20 jaar tot een succes hebben gemaakt bedanken. ‘k Kan ze niet alle 70 bij name noemen want zoveel zijn het er geweest. Vandaar ook het thema van deze 4de lustrum editie: ‘Samen Sterk’. 
We weten ook dat we dit alles niet uit eigen kracht hebben kunnen doen maar dat God, onze Vader dit mogelijk heeft gemaakt
Deze 20ste keer was voor mij tevens de laatste.
Dankbaar kijk ik terug op die 20 jaar en vol vertrouwen naar de toekomst. Want wie de jeugd heeft, heeft de toekomst.


Daarom aan alle leiding en kinderen de groet: 
Ga met God en Hij zal met je zijn,
jou nabij op al je wegen
met zijn raad en troost en zegen.
Ga met God en Hij zal met je zijn (NLB 416: 1)